Objectius

Image link
Què és l'ADI i la seua finalitat

El programa d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) es desenvolupa dins del marc del Sistema Públic Valencià dels Serveis Socials. A Alaquàs, el programa es presta dins de l'àmbit de la regidoria de Benestar Social.

 

L'ADI compta amb professionals especialitzats en el desenvolupament infantil en el període entre 0 i 6 anys.

 

És un servei de prevenció i intervenció amb les famílies, de caràcter comunitari. Atén a les famílies amb xiquets i xiquetes des de la seua concepció fins als 6 anys, preferentment entre 0 i 3 anys, tant a nivell d'orientació a les famílies, com de prevenció i intervenció quan apareixen dificultats en el desenvolupament.

 

L'ADI té per objectiu oferir un conjunt d'accions preventives i de promoció (tallers, xarrades, orientació individual, ...) per a potenciar les capacitats i habilitats de mares i pares que faciliten el desenvolupament del xiquet i la xiqueta, en tots els àmbits, psicomotor, social, llenguatge, ... i prevenir possibles problemes que poden sorgir durant la criança.

 

La finalitat és la de possibilitar que l'entorn en el qual es desenvolupen els xiquets i les xiquetes siga beneficiós per al seu desenvolupament, contribuint a augmentar la qualitat de vida i ampliar la detecció precoç de xiquets i xiquetes que puguen presentar alguna dificultat, o que presenten factors de risc i desajust en el seu desenvolupament.

Població a la qual va destinada.
Xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys (preferentment de 0 a 3)
Les seues famílies
El seu entorn natural
Altres objectius

Creació d'entorns beneficiaris

Proporcionar recursos que ajuden a generar entorns beneficiaris per al desenvolupament dels xiquet@s des de les primeres edats que contribuïsquen a augmentar la qualitat de vida dels pares i fills i a prevenir possibles problemes que puguen sorgir durant la criança. Utilitzant: xarrades, tertúlies, tallers, i altres activitats de formació per a pares/mares i professionals, atenció individualitzada tant a les famílies com als professionals que ho sol·liciten.

Suport en la criança

Donar suport als pares/mares en la criança. Suport i contenció emocional, informació sobre recursos i necessitats i orientació a través de pautes evolutives i educatives.

Prevenció de patologies

Prevenir l'aparició de determinades patologies o dificultats.

Promoció d'educació beneficiosa

Promoure la cultura d'una educació familiar que resulte beneficiosa des de les edats primeres i que contribuïsquen a augmentar la qualitat de vida de pares/mares i xiquet@s.

Dotació de recursos

Proporcionar als pares/mares i als adults de l'entorn dels xiquet@s eines perquè puguen dotar als seus fill@s dels elements necessaris per a augmentar els seus recursos emocionals i intel·lectuals.

Detecció precoç

Ampliar la detecció precoç de xiquet@s que puguen presentar algun tipus de dificultat o patologia, així com factors de risc i desajustos en el desenvolupament, amb la finalitat de poder proporcionar una adequada intervenció professional que ajude a incrementar les seues possibilitats de desenvolupament. Contribuir de una manera més eficaç el diagnòstic precoç de factors de risc biològic i social i d'alteracions del desenvolupament en xiquet@s, establint una coordinació amb el Centre de Salut, hospitals.

Avaluació i seguiment

Realitzar la corresponent valoració diagnòstica, seguiment del desenvolupament i orientació psicopedagògica d'aquells xiquet@s que presenten alguna dificultat o factors de risc. Avaluació i aproximació diagnòstica.

Atenció a necessitats especials

Preveure les necessitats educatives especials per a sol·licitar els recursos necessaris. Procurar que els xiquet@s visquen en les més adequades condicions possibles i adquirisquen el millor nivell emocional, motor, cognitiu, lingüístic i social dins de les seues possibilitats. Proporcionar una adequada intervenció professional al xiquet@ i a la seua família el més prompte possible.

Acompanyament familiar

Realitzar una funció d'“acompanyament” a la família en el procés d'informació, valoració, diagnòstic i en la utilització de les xarxes de suport ( Unitat de Salut mental, Servei d'Estimulació Precoç, Serveis Socials, etc.).

Coordinació multidisciplinària

Potenciar els canals de coordinació per a la prevenció, detecció i intervenció sobretot amb xiquet@s amb necessitats d'atenció. Coordinació multidisciplinària amb diferents serveis ( Escoletes Infantils, Centre de salut, Neuropediatría, CAT,...)